IDROTT & YOGA

//IDROTT & YOGA

IDROTT & YOGA

Jobba med det mentala – och hitta glädjen i idrotten
Yoga hjälper Alingsås handbollsdamer att utvecklas.

”Den största, starkaste och ettrigaste motståndaren finns oftast inte i motståndarlaget, utan i våra egna huvuden”, säger Magdalena Lagerström, som får handbollsspelare att utvecklas med hjälp av yoga.

VÅRSÄSONGEN 2017 HADE ALINGSÅS HANDBOLLSDAMER
hjälp av yogaläraren och ledarskapscoachen Magdalena Lagerström – som tror att idrottare generellt sett kan utvecklas massor genom att fokusera mer på det mentala.

– Jag har själv spelat handboll, fotboll och innebandy. Ofta tränar man hur mycket som helst på skott, teknik och olika spelkombinationer – för att inte tala om det fysiska. Ändå kan det låsa sig helt för en spelare eller ett lag, för att de inte tror på sig själva, att de inte vågar, säger Magdalena Lagerström.

Och där kommer yogan in i bilden. Magdalena vill få spelarna att se det hela som en utvecklingsresa, istället för att fokusera på enbart prestationen för stunden.

– För att trivas bättre behöver vi jobba med oss själva och våra tankar. Vad är det för tankar jag ger mig själv? Är det tankar som dränerar mig, eller ger de energi? Tankarna påverkar oss, och intalar vi oss själva att vi inte kan så kommer vi att backa undan, inte våga, säger Magdalena.

För att lägga märke till, och uppskatta, sin egen utveckling kan det vara bra att sätta upp små, konkreta mål. Vilket kan stärka självförtroendet och känslan av mening.

När Magdalena började jobba med Alingsås damlag träffades de inför säsongen för att sätta upp olika mål och skapa en tydlig bild av vad de ville åstadkomma. Därefter hade hon individuella samtal med spelarna.

”Det kan låsa sig helt för en spelare eller ett lag, för att de inte tror på sig själva, att de inte vågar.”

– Vi fokuserade just på vad de ville utveckla. Det kan vara skönt att sätta fingret på vad det är man vill bli bättre på. När man ser de små pusselbitarna märker man att det faktiskt händer saker hela tiden. Och man kan se kopplingen mellan sin egen träning och utveckling. Spelarna har även fått yoga, med fokus på just de kroppsdelar som handbollsspelare brukar ha problem med – främst bak- och framsida lår, axlar och höftböjare.

– Det blir mycket ”restorative yoga”, en återhämtande yogaform. Man ligger lite längre i positionerna, med fokus på att återställa balansen i kroppen. – Sen har jag gjort lite spontana grejer med tjejerna. Ibland har jag bara dykt upp och så har vi kört lite yoga innan träningen. Och så har jag bjudit in dem, kanske efter en tuff match, för ett extra pass, med en avslutande, boostande och nyttig drink.

Hon menar att alla har sidor de kan utveckla.

– Det finns spelare som är jätteduktiga på det mesta, både tekniskt och rent fysiskt. Men de kanske sover dåligt, har dåligt självförtroende eller blir sjuka ofta. Då behöver man titta på de bitarna, det kanske är det som gör skillnaden, och kan få dem att må bättre och känna mer glädje i sin träning.

Även Alingsås flickor -02, där Magdalenas ena dotter spelar, har fått prova på att yoga med henne. Hon berättar om ett exempel där de ställdes inför en viktig match, mot ett riktigt bra lag, under förra årets Åhus beach cup.

– Det var hög musik och mycket publik. Då handlar det mycket om just det mentala, och att plocka fram verktygen som man tränat på. De lyckades hitta deras egna lilla bubbla, och fick till en tjurmeditation mitt på centercourten. En ring med tjejer, som fokuserade på andningen och tjurens kraft.

Det handlar om att ha kul, att känna att alla kan tillföra något – och att våga göra det man faktiskt kan. Laget förlorade matchen, men gjorde en jättebra insats, och var glada efteråt – kanske just för att de kände att de gjort sitt bästa.

– En del säger ”det gör inget, det är bara en match”, men jag är för mycket tävlingsmänniska för att det bara ska vara kul. Jag gillar det här med att träna, utvecklas och bli bättre. Men samtidigt är det otroligt viktigt att man känner en skön energi i gruppen, att alla har gjort det de kan. Då kan man känna glädje, även när man förlorar.

– Det är alldeles för många som slutar för tidigt med idrotten. Jag tror det hänger samman med de här drakarna som finns i våra egna huvuden. När man inser att den största motståndaren finns inom en själv kan man börja arbeta med de bitarna och se hur roligt det är att vara en del av ett lag, att vara i ett sammanhang – och hur mycket man kan utvecklas som person, vilket man kan ha med sig i vardagen och i arbetslivet.

Magdalena Lagerström
Ålder: Trivsam
Familj: Underbar
Bor: På en plats jag älskar
Gör: Lever min passion
Intressen: Utvecklas och utveckla
Förebild: Livet

Artikel i Tidningen Yoga För Dig
Text Tomas Tiren

By |2018-03-28T07:53:43+00:00mars 27th, 2018|AKTUELLT|Kommentarer inaktiverade för IDROTT & YOGA

About the Author: