Andning för barn

Alla lekfulla sköna andetag syftar till att:
– Bli medveten om andetaget
– Förstå vilken superkraft de besitter.
– Leka med andetaget som om det vore deras bästa vän!
– Ta hand sina andetag som påverkar hjärtat, hjärnan och alla organen i kroppen. Ge dem uppmärksamhet och kärlek en liten stund varje dag.

Kanske du är lite trött på morgonen när du vaknar och ska till förskolan?
Då är denna andningsövning som ett riktigt C-vitaminpiller 🙂

MÅNDAG
Andas som en söt liten kanin – Få ny energi
På ett lekfullt sätt börjar vi utforska vår andning på olika sätt.
In andetaget aktiverar den aktiva delen av vårt nervsystem och ut andetaget aktiverar den mer lugna delen av vårt nervsystem. HUR vi andas påverkar varje liten process i kroppen. Detta är en livsviktig kunskap som varenda liten unge ska få med sig i tidig ålder.
TISDAG
Gosedjurs andning för ett skönt lugn
Njut av några härliga andetag tillsammans med ditt favorit gosedjur.
Vagga det till stillsam vila. Kanske även du kan njuta av en stund där du tar några sköna lugna andetag. Övningen vill ge ett skönt lugn och en tillsammans känsla. Du, ditt gosedjur och din superkraft!
ONSDAG
Lejon andning – Få ut lite ilska, arga monster och trötthet
Lejon andning är en så skön övning när man känner att det åker runt en hel arme med arga monster inom. Man kan också leka att det är en drake som blir av med sin trötthet när den vrålar och sträcker ut sin långa tunga. Fantasin har inga gränser.
TORSDAG
Kobra andning – För mer fokus
Dagens lekfulla sköna andetag
Kobra andning är ett härligt andetag för mer fokus.
Härma gärna den söta lilla gröna ormen.
Lycka till!
FREDAG
Humle andning – Ger både lugn och ny energi
Humlans vackra andetag vill ge dig både lugn och ny energi.
Det kan också hjälpa till att städa undan lite negativa tankar. Det är som humlan har ett trollspö och omvandlar dem till härliga tankar. Tankar som ger kraft, som boostar dig.
Du har väl inte glömt att det är din super kraft?

När du andas ut låter du munnen vara stängd och skapar ett långt mmmm-ljud och låter som en söt humla som flyger i trädgården. Du kan också prova att sätta händerna för öronen och höra din alldeles egna humla så vackert den sjunger.
Lycka till!

LÖRDAG
Party andning – Trygghet & Glädje
Det lekfulla sköna andetaget.
Dags för lite party andning och andas tillsammans:)
Hitta en kompis, en förälder, ett syskon, en mormor,morfar,farmor,farfar..
Sitt rygg mot rygg. Benen i kors.Blunda gärna om du vill. Andas lugna andetag tillsammans. Lek med tanken att du har en ballong i magen och som du vill fylla upp till lördags partyt.När du andas in räkna till 3 tyst för dig själv och fyll ballongen och andas ut och räkna till tre och låt luften åka ut ur ballongen.

Kan ni fylla på ballongerna samtidigt utan att prata? Kan ni låta luften åka ur ballongen samtidigt? Känner du hur kompisens ballong fylls om du fokuserar bak mot ryggen? Bara sitt en stund och andas. Tacka din kompis efteråt och ge din kompis, någon förälder, syskon vem du nu gör det med en fin komplimang.

Säg:

– Jag tycker du är snäll.

– Jag tycker du är vacker.

– Jag tycker du är omtänksamt

– Jag tycker du ler så härligt…

Hitta på det som känns bäst för dig.

Du kan självklart sitta på stol också.

SÖNDAG
Kärleksfulla andetaget – Kärlek till dig själv
Sitt ner med benen i kors. Lägg händerna på ditt hjärta. Andas in och lek med tanken att du fyller ditt hjärta med massor av kärlek och när du andas ut så sprider sig det ut i kroppen som ett kärleksfyrverkeri.
Gör det några andetag.

Nästa inandetag till ditt hjärta och på utandetaget som ett fyrverkeri med kärlek till någon du tycker om.Se hur den personen fyller sitt hjärta av kärlek från dig. Det är din hemliga present till den personen för att du tycker om honom eller henne så mycket.Ibland kan det vara svårt att välja för det är så många som betyder mycket, men du kan göra övningen varje dag om du vill och fylla någon i hemlighet.

Nästa inandetag till ditt hjärta och på utandetaget skickar du det ut till alla djuren i naturen, till träden, till dina kompisar till hela världen, så världen fylls av kärlek.

Det sista fyller du dig själv igen.

Vill du prova med mig?